perjantai 22. lokakuuta 2010

Mutakakku

Huomenna on taas mässymiitti, jossa tapaamme opiskeluaikoina röykkiytyneen porukan kanssa ja kertoilemme viimeisimmät juorut ja jäpätämme kaikesta epäreilusta ja ärsyttävästä. Jäpätyksen lomassa tulee mässytettyä kaikkea terveellistä ja epäterveellistä, siitä miittingin nimi. Lupaamme aina olla kohtuullisia nyyttäriperiaattella tuotavien mässyjen suhteen, mutta jotenkin niiden määrä aina riistäytyy käsistä ja syömme itsemme ähkyyn.

Tällä kertaa lupasin viedä jotain terveellistä ja kevyttä, kuten tuorekurkkua ja porkkanaa dipin kera. Leipomishimo kuitenkin iski ja muistin uusimmassa Maku-lehdessä olleen mutakakun ohjeen. Sitä piti ehdottomasti päästä kokeilemaan. Ohjetta ei löytynyt Maku-lehden nettisivuilta, joten kirjottelen sen itse tähän.

Mutakakkuhan on yleensä hyvin hyvin suklainen kakku, joka jää keskustastaan raa'an oloiseksi. Tämä ohje ei tehnyt sellaista vaan rakenne oli enemmänkin sokerikakkumaista. Ihan hyvää se silti oli. Pitihän tuo varmistaa maistamalla ennen kuin kakun voi viedä kavereille tarjottavaksi.

Suklaan sulattaminen on aina jännittävä tapahtuma, onnistuuko se vai paakkuuntuuko suklaa? Onneksi sekaan sulatettava voi tekee prosessista vähän helpomman, eikä suklaa paakkuunnu niin helposti. Yleensä sulatan suklaan hellalla kattilassa, jotenkin se tuntuu hallittavammalta tavalta kuin vesihauteessa tai mikrossa sulattaminen.

Ohje:

4 kananmunaa
2 dl sokeria
200 g voita
200 g tummaa suklaata (käytin Pandan laktoositonta tummaa suklaata)
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Voitele ja korppujauhota irtopohjavuoan reunat. Leikkaa vuoan pohjalle pyöreä pala leivinpaperia ja kiinnitä pohja reunoihin. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Vatkaa sähkövatkaimella sokeri ja kananmunat vaaleaksi vaahdoksi. Sulata suklaa ja voi ja anna seoksen jäähtyä hetken. (Tein nämä yhtäaikaa, toisella kädellä sekoittelin suklaata ja voita ja toisella hyrryyttelin kananmunia ja sokeria. Onnistui yllättävän hyvin.)

Kaada suklaa-voiseos kananmuna-sokeriseokseen varovasti mutta huolellisesti. Sekoita leivinjauhe venhäjauhojen sekaan ja sihtaa jauhot taikinan sekaan. Sekoita taas huolellisesti.

Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua 20-25 minuuttia uunin alimmalla tasolla. Anna jäähtyä jonkin aikaa ja irroita sitten vuoasta reunat ja liu'uta kakku irti pohjasta kakkulautaselle leivinpaperin avulla.

2 kommenttia:

  1. Kassu on sitä mieltä et suklaa on helpoin sulattaa vesihauteessa. Ainakin minusta tuntuu että siinä on helpompi säädellä sitä lämpötilaa. (Ja vinkkaa mullekin ku päivität plokia, emmätäällä muuten muista tulla käymään...)

    VastaaPoista
  2. Tuo suklaan sulattaminen on varmaan tottumuskysymys. Itse on ilmeisesti totuttanu itteni kattilassa sulattamiseen.

    Pittää yrittää mainostella enemmän. :)

    VastaaPoista