sunnuntai 31. lokakuuta 2010

Myslisämpylät ja erilainen siskonmakkarakeitto

En saanut syötyä Punnitse ja säästä -liikkeestä ostamaani mysliä, koska se oli liian rusinainen, joten päätin kokeilla käyttää ne sämpylöihin. Aloitin taikinan tekemisen aamiaisella kaatamalla mysliä veteen. Mies tuli myös aamiaiselle ja kysäisi, olenko voinut huonosti, kun kipossa on epämääräisen näköistä mössöä. Alku ei siis ollut mitenkään herkullisen näköinen. Lopputulos oli kuitenkin hyvä.

Lupasin aikaisemmassa päivityksessä ostaa seuraavalla kauppareissulla luomua, jos sellainen vaihtoehto on tarjolla. Eipä niitä hirveästi ollut tarjolla. Jauhoja sai luomuna, kilon pakkauksina. Koko oli puolet "normaalista" ja hinta kolminkertainen. Mehuissa oli tasan kaksi vaihtoehtoa. Niissä hinta ei ollut kolminkertainen, ainakaan jos vertaa erikoismehuihin kuten Gefilus-mehuun. Halvimpaan tiilitölkkimehuun verrattuna... kyllä vain.

Yleisesti ottaen luomua ei ole älyttömän paljon tarjolla ainakaan perhemarketeissa. Mikä on harmi, koska harvemmin tulee lähdettyä erikoisliikkeisiin. Luomu lisääntyisi helpommin, jos isot marketit, joissa perheet käyvät ostoksilla, ottaisivat kokoelmiinsa enemmän vaihtoehtoisia tuotteita.

Ostin siskonmakkaroita tässä viikolla ja ajattelin tehdä nyt viikonloppuna siskonmakkarakeittoa. Tänään kuitenkin huomasin, että en ollut muistanut ostaa perunoita. Vihanneksiakaan ei ollut paljoakaan. Sen sijaan löysin jääkaapista 5 pienehköä porkkanaa ja pakastimesta 500 grammaa kukkakaalta. Noh, tehhään sitten erilainen siskonmakkarakeitto.

Laitoin pari litraa vettä isoon kattilaan ja kyytiin kaksi kasvisliemikuutiota. Pilkoin porkkanat ja heitin sekaan. Kun liemi kuumeni kiehumispisteeseen lisäsin pakasteesta sipulikuutioita ja kukkakaalit. Kiehutin vihanneksia jonkin aikaa ja lisäilin sitten siskonmakkaran möykkyinä sekaan. Makkaraa oli niin pajon, että jouduin lisäämään osan vasta myöhemmin, kun olimme syöneet osan keitosta. Ja tulihan siitä ihan syötävää.

Lopuksi vielä myslisämpylöiden ohje:

5 dl lämmintä vettä
2 dl mysliä
1,5 tl suolaa
2 rkl leipäsiirappia
1 dl juoksevaa margariinia
1 pss kuivahiivaa
1 kg luomusämpyläjauhoja
kurpitsansiemeniä

Kaada vesi laakeaan kulhoon. Lisää myslit lämpimään veteen ja anna sen tekeytyä/puuroutua jonkin aikaa. Lisää sitten suola ja siirappi.  Sekoita kuivahiiva osaan sämpyläjauhoista ja lisää seos nesteeseen. Lisää juokseva margariini. Lisää vähitellen loput jauhopussista ja vaivaa taikina hyvin.

Kohota taikinaa leivinliinan alla, kunnes se on kaksinkertainen. Ota taikina pois kulhosta ja vaivaa ilmakuplat pois. Leikkaa taikina kymmeneen osaan ja nosta sämpylät vähän tapsutellen leivinpaperilla päällystetyille pelleille. Kohota sämpylöitä 20-30 minuuttia. Laita uuni lämpiämään tässä vaiheessa 200 asteeseen. Voitele kohonneet sämpylät vedellä ja ripottele päälle vähän painellen kurpitsansiemeniä. Paista sämpylöitä kiertoilmauunissa n. 20 minuuttia ja käännä pellit paistamisen puolivälissä, jotta sämpylät saavat tasaisen rusketuksen.

Myslisämpylät

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti