sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Täydellisen piparkakkuohjeen metsästys

Olen tehnyt jo kolmet piparit tälle joululle, koska yritän löytää täydellisen piparkakkuohjeen. Olen lueskellut Piparkakkukirjaa, joululehtiä, googlettanut, selaillut erilaisia blogeja ja kotikokki.netiä. Siltikään en tunnu löytävän oikeanlaista ohjetta. Taikinan pitää olla hyvin kauliutuvaa, piparien pitää irrota alustasta ja valmiiden pipareiden olla sopivan rapsakoita.

Ensimmäisen satsin tein Piparkakkukirjan ohjeella, jossa sokeri ja rasva vaahdotettiin ja mausteet kiehautettiin siirapin kanssa. Taikinasta tuli todella vaaleaa, ei yhtään piparkakkumaista. Vasta kaulitessa se alkoi muistuttamaan piparkakkutaikinaa. Rakenne oli siltikin huono. Sokeri jäi tuntumaan valmiiseen pipariin purettaessa.

Toisen satsin tein joululehden ohjeella. Tosin vähensin siitä jauhoja aika paljon. Ohjeessa rasva, siirappi ja mausteet kiehautettiin ja loput ainekset lisättiin jäähtyneeseen seokseen. Taikinasta tuli oikean näköistä, mutta se oli kamalan kovaa ja sitä oli melkein mahdotonta kaulita. Se ei halunnut levitä ja levitessään se halkeili ja rakoili reunoista. Paistetuista pipareista tuli myös mielettömän kovia. Päättelin, että laitoin liian vähän jauhoja.

Kolmannen satsin tein eilen omasta päästä kaikkea lukemaani soveltaen. Periaatteessa ohje oli sama kuin satsi numero kaksi, mutta lisäsin enemmän jauhoja. Taikina näytti ja tuntui hyvältä. Sitä oli helppo kaulita, eikä se halkeillut ja repeillyt. Ainoa huono puoli oli, että piparit eivät tahtoneet irrota leivonta-alustasta, eli pöydästä. Saattoi kyllä olla, että meillä oli turhan lämmintä ja se aiheutti taikinan "sulamista". Aukaisin ikkunan loppuvaiheessa ja se helpotti vähän tilannetta. Valmiit piparit ovat sopivan rapeita, eikä hampaita tarvitse rikkoa puraistessa. Siis lähes täydellinen resepti (minun mielestäni).

Tällainen reseptistä sitten tuli:

Piparkakut

1 ½ dl siirappia
1 3/4 dl sokeria
100 g voita
1 pss piparkakkumaustetta
2 kananmunaa
7 dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa

Kiehauta voi, sokeri, siirappi ja mausteseos kattilassa. Anna jäähtyä. Lisää kananmunat. Sekoita leivinjauhe ja sooda osaan vehnäjauhoista. Lisää jauhot seokseen yhdessä tai kahdessa erässä ja sekoita hyvin. Anna kovettua yön yli jääkaapissa. Kaulitse taikina erissä, ota muoteilla pipareita ja paista uunissa 200 asteessa n. 6 minuuttia. Reseptistä tulee ehkä 8 pellillistä pipareita eli laatikollinen, mutta määrä riippuu tietenkin pipareiden koosta. Minulla on aika isoja muotteja käytössä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti