torstai 21. lokakuuta 2010

Pämpylöitä ja luomua

Kävin tutustumassa Oulun Punnitse ja säästä -liikkeeseen ja tuli siinä samalla ostettua vähän kaikenlaista pientä. Tummalla suklaalla kuorrutettuja cashewpähkinöitä, luomua tummaa suklaata, valkoista suklaata, hyvän unen teetä, luomusiemenseosta ja mansikkaista mysliä. Suklaat on jo syötynnä ja hyviksi maistetut. Muitakin ostoksia on jo kokeiltu. Teen pitäis olla jotenkin unettavaa sisältäessään valerianaa, mutta ei ainakaan minulla ole vielä auttanut. Mysli taas oli turhan rusinainen minun mieleen. Pitänee kokeilla jotain muuta seuraavalla kerralla.

Olen muutenkin miettinyt luomutuotteita viime aikoina. Erityisesti, että niitä pitäisi käyttää enemmän. Kuitenkin aina kaupan hyllyllä hintoja vertaillessa iskee pihiys ja tulee ostettua sitä halvinta tai toiseksi halvinta. Ja tällä tavallahan luomutuotteet eivät halpene ikinä. Teen siis tässä ja nyt lupauksen, että seuraavalla kauppareissulla ostan kaikki tarvitsemani tuotteet luomuna, jos sellainen vaihtoehto on olemassa. Katsotaan sitten jatkossa, miten budjetti kestää luomuun siirtymisen.

Mutta mutta, siirrytäämpäs leivontaan ja ostamaani siemenseokseen. Se sisältää kurpitsansiemeniä, pinjansiemeniä ja auringonkukansiemeniä ja ajattelin lisätä niitä leipätaikinaan.Voisihan niitä syödä sellaisenaankin, mutta jotenkin ne sopii paremmin leipään. Olen tehnyt siemenseoksesta jo kolmet leivät, viimisimmät tänään.

Tällä kertaa sämpylöistä tuli vaaleita ja maissisia. Huijaan itseni kuvittelemaan vehnäleivän olevan paljon terveellisempää, kun lisään siihen läjän siemeniä. Noh, eihän noista ihan venhnäpullaa tullut, koska lisäsin vielä kauraleseitä. Ohje oli suunnilleen seuraavanlainen. En ole jauhojen määristä ihan satavarma, koska tein taikinaan taas näppituntumalla.

5 dl lämmintä vettä
2 dl kauraleseitä
1 dl siemenseosta
2 tl suolaa
2 dl maissijauhoja
n. 12 dl vehnäjauhoja
1 pss kuivahiivaa
pinnalle kuorittuja seesaminsiemeniä

Lisää veteen kauraleseet, siemenseos ja suola. Sitten maissijauhot. Sekoita kuivahiiva osaan vehnäjauhoista ja lisää seos nesteeseen. Lisäile vehnäjauhoja kunnes taikina on kiinteää, eikä tartu käsiin. Taikinasta ei tule kovin kimmoisaa ja sitkoista, koska maissijauhot muuttavat taikinan rakennetta erilaiseksi. Kohota taikinaa leivinliinan alla tunteroinen ja vaivaa sitten taikinasta ilmat pois.

Laita kiertoilmauuni kuumenemaan 200 asteeseen. Leikkaa taikina tasakokoisiksi paloiksi ja muotoile niistä pyöreitä sämpylöitä. Anna sämpylöiden kohota n. 15-20 minuuttia ja voitele ne sitten vedellä, jotta pinnalle ripoteltavat seesaminsiemenet tarttuvat paremmin kiinni. Paista n. 20-25 minuuttia ja käännä pellit paistamisen puolivälissä, jotta sämpylät saavat tasaisen rusketuksen. Tarkista, että sämpylät kumisevat pohjasta ennen kuin otat ne pois uunista. Nauti!

Tuoretta leipää ei kyllä voita kovin moni asia maailmassa. Niin hyvää se on. :->

5 kommenttia:

  1. Jos siinä hyvän unen teessä oli valerianaa niinku muistelin, niin siinä kestää varsinkin alkuvaiheesssa (pari viikkoa) että elimistö tottuu. Sitä pitäski käyttää säännöllisesti että on apua. Tabuina sitä piti ottaa pari viikkoa tupla-annoksena, myöhemmin riitti normisetti ennen nukkumaanmenoa. (Joo, kaikkea on unettomuuteen kokeiltu...)

    VastaaPoista
  2. Ahaa, pitääpä kokeilla juoda sitä sitten säännöllisesti. Vaikka mulla taitaa unettomuuteen olla suurimpana syynä epäsäännöllinen unirytmi. Mutta ainahan voi yrittää. :D

    VastaaPoista
  3. Tais olla niin että siitä jää elimistöön semmonen perustaso, ja sitten ku nappaa illalla normisetin huiviin niin tullee uni. En oo pitkään aikaan taas käyttäny, ku ne tabut haisi niin karmivalle. :D

    VastaaPoista
  4. Noissa sämpylöissä on melko paljon suolaa. Varmaan puolet riittäisi?

    VastaaPoista
  5. Onhan sitä paljon, muttako ei ne maistu miltään, jos ei ole suolaa. :)

    VastaaPoista