sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

Macaron-leivoksia

Tulipas nyt kokeiltua macaron-leivosten tekemistä. Ei sinänsä vaikeaa, mutta aikamoista räpeltämistä se oli. Lueskelin kirjaa Pariisilainen macaron-leivos (Tekijä Sylvie Aït-Ali, kustantaja Kaisla) ja innostuin itsekin kokeilemaan. Ohje oli aika hifistelevä, joten oioin vähän mutkissa. Erotin valkuaiset vasta eilen, vaikka se olisi pitänyt tehdä jo muutamaa päivää ennen. Leivoksia olisi myöskin pitänyt kuivatella huoneenlämmössä 20 minuuttia, mihin minulla ei riittänyt kärsivällisyys. Suoraan vain uuniin. Peltiä piti myöskin kääntää paistamisen puolessa välissä, minkä kyllä tein, vaikka syytä en tajunnut. Kiertoilmauunia käytettäessähän se on ihan suositeltavaa, mutta ylä- ja alalämpöä käytettäessä en kyllä hirveästi näe syytä moiseen.

Väriainetta tuli laitettua ihan liian vähän ja leivoksista tuli tylsän vaaleanruskeita. Yritin tehdä keltaisia leivoksia. Kirjassa oli monenoisia ohjeita täytteiksi, mutta päätin oikoa tässäkin. Mieheni pitää todella paljon sitruunasta, joten täytin leivokset kaupasta ostetulla lemon curdilla. Kommenteista päätellen hyvää tuli.

Perusohje on suunnilleen seuraavanlainen:

Macaron-leivokset
n. 30 kuorta eli 15 valmista leivosta

50 g valkuaisia
50 g mantelijauhetta
100 g tomusokeria
15 g hienoa sokeria

Erottele valkuaiset hyvissä ajoin. Säilytä niitä tiiviisti suljetussa astiassa jääkaapissa. Ota valkuaiset huoneenlämpöön tuntia ennen leipomista. Tarvitset kaksi kulhoa macaronien tekemiseen. Sekoita mantelijauhe ja tomusokeri toisessa kuhossa. Laita toiseen kulhoon valkuaiset ja hiukkasen sokeria. Sekoita sähkövatkaimella, kunnes seos alkaa vaahdota. Lisää loput sokerit vähitellen. Vatkaa, kunnes vaahto on kiiltävää, ja vaahtoon muodostuu nostettaessa teräviä huippuja. Älä kuitenkaan sekoita  liikaa, jottei vaahdosta tule liian kovaa tai kokkareista. Sekoita tässä vaiheessa mahdollinen väriaine. Käytin itse nestemäistä väriainetta, mutta ehkä kannattaisi käyttää jauhemaista.

Yhdistä manteli-tomusokeriseos valkuaisvaahtoon lastalla nostellen. Siirrä taikina pursottimeen ja pursota noin kahden euron kolikon kokoisia ympyröitä pellille, leivinpaperin päälle. Anna kolikoiden kuivua parikymmentä minuuttia huoneenlämmössä ennen uuniin laittamista, jotta kuoresta tulisi rapea.

Paista macaroneja 150-asteisessa uunissa n. 12-14 minuuttia ja käännä pelti ympäri paistamisen puolessa välissä. Anna kuorien jäähtyä hyvin ennen kuin irrotat ne leivinpaperista. Täyte levitetään kuoren sileälle alapinnalle ja päälle painetaan toinen kuori. Yleensä leivokset laitetaan vielä vuorokaudeksi jääkaappiin veätytymään. (Meillä syötiin samantien osa)

Lopuksi kännykän kameralla otettu kuva leivoksista.

3 kommenttia:

  1. Hei!

    Kiva, että olet löytänyt kirjamme ja olet innostunut leipomaan macaron-leivoksia! Pariisilainen macaron-leivos kirjan reseptit ovat kuitenkin tekijänoikeuksilla suojattuja, joten niitä ei voi kopioida nettiin. Kokeile kuitenkin ihmeessä omia versioitasi macaron-leivosten tekemiseen!

    ystävällisin terveisin
    Elenita Suominen / Kaisla Kustannus

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista. Olen kuitenkin sitä mieltä, että yksittäinen resepti (ainesluettelo, valmistusjärjestys) ei saa tekijänoikeudellista suojaa. Reseptikokoelma (eli tässä tapauksessa "Pariisilainen macaron-leivos) on toki tekijänoikeuden alainen, eikä täsmälleen samanlaista kokoelmaa saa tietenkään tehdä uudelleen omissa nimissään.

    Tekijänoikeusneuvosto on linjannut seuraavaa: "Tekijänoikeudella ei anneta yksinoikeutta ideoihin ja yleisiin periaatteisiin, vaan
    niiden teoksessa ilmenevään omaperäiseen ja luovaan ilmenemismuotoon. Samoin
    tekijänoikeussuojan ulkopuolelle jäävät esimerkiksi teoksen aihe, aiheen käsittelyä
    ohjaava metodi sekä teoksen sisältämät tiedot sellaisenaan." (http://www.minedu.fi/export/sites/default/OPM/Tekijaenoikeus/tekijaenoikeusneuvosto/tekijaenoikeusneuvoston_lausunnot/2005/liitteet/TN_2005_12.pdf)

    Lisäksi on tieten olemassa myös sitaattioikeus.

    Muokkaan tekstiäni siten, että se vastaa vielä vähemmän kirjan tekstiä. Mutta tekovaiheita ei kovin monella tapaa pysty kertomaan (käytettäviä sanoja kun ei suomen kielessä vain ole kovin monta), joten yhteneväisyyksiä tulee väkisinkin. :)

    VastaaPoista
  3. Hmm.. eikös tekstejä saa lainata kunhan lähde on mainittu kuten edellä on tehty? Ja mitä haittaa siitä on jos lainataan, mainostahan se vain on. Eipä nyt ainakaan tee mieli ostaa kyseistä kirjaa kun asiasta ei saa edes keskustella.

    VastaaPoista