sunnuntai 26. helmikuuta 2012

Gluteeniton cupcake


Leivoin tänään aamulla synttärijuhlille mukaan cupcakeja, kun kutsun saadessani minulle ilmoitettiin, että paikalla ei tule olemaan kakkua. Pitäähän sitä kakkua synttäreillä olla. Noh, olihan siellä kuitenkin kakkua ilman kuppikakkujakin. :)

Kaivelin taas tapani mukaan netin reseptipalveluja ja löysin Kotikokki.netistä lupaavan ohjeen. Meillä on noin vuoden verran ollut Toshiba Folio -merkkinen tablettitietokone (täppäri, kuten uusin Kuluttaja-lehti niitä kutsuu) ja latasin siihen joku aika sitten Kotikokki.netin appsin Androidille. Täppärin ruudulta on aika näppärä seurata reseptin kulkua.

Mutta edelleen tavoilleni uskollisesti en noudattanut ohjetta orjallisesti, vaan päätin tehdä kakuista viljattomat/gluteenittomat. Korvasin vehnäjauhot manteli- ja riisijauhoilla sekä kookoshiutaleilla. Lisäksi lisäsin ksantaania ja psylliumia parantamaan kakkujen rakennetta.

Voitin yllätyksekseni Arlan Facebook-kilpailussa silikoniset cupcake-muotit ja niitä piti päästä kokeilemaan. Muotteja oli kuusi ja taikinaa vähän yli, joten loput taikinat laitoin muffinssivuokiin. Päälle tein tomusokerista, vedestä ja vihreästä elintarvikeväristä kuorrutteen.

Elintarvikeväripullo on muuten todella ärsyttävä. Yrität kaataa todella varovasti nestettä korkkiin, jotta väriä ei tulisi liikaa. Mutta eihän pullosta mitään tule, jolloin kaadat vähän enemmän. Silloin neste hulahtaa reilusti ulos pullosta ja sotkee kädet. Olin hetken kirjaimellisesti viherpeukalo.

Yritin laittaa kuorrutteen päälle vielä nonpparelleja, mutta kuorrutteen pinta kuivahti turhan nopeasti. Pyöreät nonpat kerääntyi vain muotin reunoille. Todella hehkeää. :D Mutta eipä se makuun vaikuttanut. Ainakin minusta kakkuset maistui hyvältä.

Cupcake

taikina:
2 kananmunaa
1 dl ruokokidesokeria
1 dl maitoa
100 g sulatettua voita
½ tl psylliumjauhetta
1 ½ dl mantelijauhetta
½ dl kookoshiutaleita
2 dl riisijauhoa
2 tl leivinjauhetta
1/4 tl ksantaania

kuorrute:
tomusokeria
pari teelusikallista vettä
nestemäistä elintarvikeväriä


Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Sekoita keskenään kananmunat, sokeri, sulatettu voi ja maito. Lisää sekaan psylliumjauhe, jotta se ehtii turvota. Sekoita toisessa kulhossa jauhot. Lisää jauhot nesteen joukkoon. Lusikoi taikina cupcake-muotteihin tai muffinssivuokiin ja laita muotit/vuoat uunipellille. Paista kakkusia uunin keskitasolla n. 30-40 minuuttia. Tarkista kypsyys esim. hammastikulla.

Sekoita kuorrute ja lusikoi se kakkujen päälle. Koristele.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti