keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Puikulasämpylät

Lähdin tänään hakemaan keittiöstä saksia, jotta saisin leikattua neulomuksesta langan poikki. Päädyin tekemään sämpylätaikinan. Minua ärsyttää sämpylöissä se, että ne on monesti hankalia syödä. Ne on paksuja ja pullukoita, jolloin palan haukkaaminen voi olla hankalaa. Päätin tehdä vähän tuotekehittelyä ja testasin, miten onnistuu puikulasämpylöiden tekeminen. No, onnistuihan se.

Puikulasämpylät
n. 40 kpl

1 litra vettä
3 tl suolaa
2 dl rapsiöljyä
1 dl kauralesettä
2 dl ruisjauhoja
2 pss kuivahiivaa
sämpyläjauhoja ja vehnäjauhoja niin paljon, että taikina on kiinteää

Ota hanasta kuumahkoa vettä, reilusti yli 40 asteista, koska ainakin itse säilytän öljyn jääkaapissa ja öljyn lisääminen veteen viilentää sitä. Lisää nesteeseen suola ja kauraleseet. Sekoita kuivahiiva ruisjauhojen sekaan ja lisää ne nesteeseen. Sekoita. Lisää sämpyläjauhoja ja vehnäjauhoja niin paljon, että taikina on kiinteää. Vaivaa kunnolla. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi ja kumoa se siten leivonta-alustalle. Vaivaa taikinaa jonkin verran ja jaa se kahtia. Laita toinen palanen odottelemaan vuoroaan. Jaa toinen palanen vielä kertaalleen kahtia ja vaivaa se pötkyläksi. Leikkaa pötkylästä pienehköjä palasia ja töpsyttele palaset puikuloiksi. Tee sama lopulle taikinalle. Anna sämpylöiden kohota kunnolla ajan kanssa. Lämmitä kiertoilmauuni n. 190 asteeseen (mulla oli jäänyt nappula vajaaseen 200 asteeseen). Paista sämpylöitä pari pellillistä kerrallaan 15 minuuttia.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti