keskiviikko 22. joulukuuta 2010

Hanna-tädin kakut ja taatelikakku

Kyllä loma on mukava asia, kun ehtii leivoskelemaan. Ja jaksaa. Toissapäivänä leivoin Hanna-tädin kakkuja ja taatelikakun.

Minulla on mielikuva, että Hanna-tädin kakut tehdään piimään, mutta en löytänyt mistään ohjetta, jossa piimää olisi käytetty. Aina vain kermaa. Ei siis auttanut kuin valita vain joku kermaresepti ja soveltaa sitä piimää käyttäen. Olen joskus kotona tehnyt Hanna-tädin kakkuja, mutta en omassa kodissa muista tehneeni koskaan. Oli siis aikakin kokeilla.

Mitenkään vaikeaa kakkujen tekeminen ei ollut, ainekset vain sekoitetaan keskenään, taikinan annetaan kovettua jonkin aikaa jääkaapissa ja pyöritellään palloiksi. Onnistuu, vaikka ei olisikaan jauhopeukalo! Resepti on muunnos Maku-lehden sivuilta löytyneestä ohjeesta.


Taatelikakkuja olen tehnyt useamman kerran, vaikka en oikeastaan edes hirveästi välitä koko kakusta. Jotenkin se kuitenkin kuuluu jouluun ja sitä on oltava tarjolla. Ohje on Kotikokki.netistä.


Hanna-tädin kakut

200 g voita
3 dl sokeria
2 dl piimää
3 dl perunajauhoja
5 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl kaardemummaa

Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi seos taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi ja nosta se jääkaappiin noin puoleksi tunniksi. Leivo taikinasta tankoja ja jaa ne yhtä suuriin paloihin.

Pyörittele palat palloiksi kämmenten välissä. Nosta pallot leivinpaperoidulle pellille. Paista 200 asteessa 10 minuuttia, kunnes kakut ovat vaalean ruskeita.


Taatelikakku

1 pkt taateleita
3 dl vettä
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
200 g voita
2 kananmunaa
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta

Paloittele saksilla taatelit kattilaan veden ja sokerien sekaan. Keittele taateleita miedolla lämmöllä n. 15-20 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä. Ota kattila pois liedeltä ja laita voi sulamaan taateleiden joukkoon. Kun voi on sulanut, sekoita se taateleiden joukkoon.

Kun seos on jäähtynyt jonkin verran, vatkaa kananmunat joukkoon sähkövatkaimella. Sekoita ruokasooda ja leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää jauhoseos taikinaan.

Voitele ja jauhoita parilitranen rengasvuoka. (Minulla on 1,2 litranen ja se oli ihan liian pieni tälle taikinalle) Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa noin tunti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti