tiistai 18. kesäkuuta 2013

Mansikkasorbetti eli glukoosisiirapin testausta

Jouduin mainoksen uhriksi, kun mulle mainostettiin sähköpostilla uutta glukoosisiirappia, joka soveltuu hyvin mm. jäätelöiden tekemiseen. Ja kun kaupassa tuli siirappipullo vastaan, niin sehän piti ostaa. Dansukkerin sivuilta löytyi muutama jäätelö- ja sorbettiohje ja päätin kokeilla marjasorbetin tekemistä. Pakastimesta löytyy vielä monta rasiallista viime kesän mansikoita, jotka pitäisi saada pois tieltä ennen uusien kypsymistä, niin päätin käyttää niitä.

Sorbetin valmistaminen ei mennyt ihan kuin Strömsössä. Onnistuin sotkemaan mansikkaan ikkunat ja seinät, kun soseutin mansikoita kattilassa. Sitten keltuaisen ja valkuaisen erottelu epäonnistui ja valkuaisen sekaan livahti vähän keltuaista. Aattelin kuitenkin kokeilla.. eihän nyt niin vähäinen voi haitata. No haittas se. Valkuainen ja sokeri ei vaahdottunut, vaikka kuinka yritin. Ei siis auttanut kuin ottaa uusi kulho ja uusi yritys. Toinen kerta onnistui hyvin.

Jätin sorbetin jäätelökoneeseen pyörimään, kun lähdimme miehen ja koiran kanssa lenkille. Pelkäsin vähän, että sorbetti on jo ihan tönkkö, kun pääsemmä takaisin. Mutta mitä turhaan, ei se ollut lähellekään valmis. Joko sorbettimassa oli liian lämmintä tai glukoosisiirappi vaikutti valmistusaikaan pidentävästi.

Mansikkasorbetti
n. litra (1 h - 1½ h)

0,9 litran rasia pakastemansikoita
1 dl vettä
1 dl sokeria
vähän piparminttuesanssia
1 ½ dl glukoosisiirappia
sitruunamehua
2 munanvalkuaista
½ dl sokeria

Sulata pakastemansikat. Kiehauta sokeri, piparminttuesanssi ja vesi kattilassa ja lisää sekaan sulat mansikat. Soseuta mansikka-sokeri-vesi. Soseutin itse ensin sauvasekoittimella ja siirsin sitten soseen tehosekottimeen. Lisää tehosekottimeen glukoosisiirappi ja sitruunamehu. Sekoita hyvin ja hartaasti. Viilennä mansikkasose. Erota munanvalkuainen keltuaisesta (ja varo, ettei keltuaista pääse valkuaisen sekaan). Sekoita sähkövatkaimella valkuaiset ja sokeri vaahdoksi. Valkuaisvaahto on valmista, kun se on tasaista (silkkkistä, samettista), eikä valu pois kulhosta, kun käännät kulhon ylösalaisin. Kaada mansikkasose takaisin kattilaan ja sekoita valkuaisvaahto sekaan sähkövatkaimella. Valmistele jäätelökone (tai pakasterasia) ja kaada sorbetti koneeseen. Anna koneen pyöriä, kunnes sorbetti on valmista (tai pakasta sorbettia vähintään viisi tuntia pakastimessa. Sekoita jonkun kerran pakastamisen aikana). Yleensä sorbetti jäätyy jäätelökoneessa 20-30 minuutissa, riippuen vähän "massan" lämpötilasta. Minun "massa" oli selvästikin liian lämmintä ja jäätelökoneen kylmäpatruunan kylmyys ei riittänyt massan jäädyttämiseen. Siirsin massan lopulta pakasterasiaan ja pakastimeen.

Sorbetin rakenne oli tosi hyvä. Tasainen ja kaupan jäätelöiden tapainen. Maku oli myös ihan hyvä, tosin piparmintun olisi voinut jättää pois. Taidan yrittää tehdä juhannukseksi mieheni suosikkia, sitruunasorbettia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti