sunnuntai 12. syyskuuta 2010

"Maailman paras porkkanakakku"

Tein jo torstaina pellillisen porkkanakakkua, mutta pääsin vasta nyt nauttimaan leipomuksesta töiden ja reissailun vuoksi. Hyvin se oli säilynyt jääkaapissa folion alla. Vähän kyllä huolestutti, täytyy myöntää.

Kimmokkeen kakun leipomiseen sain, kun työpaikan kahviossa oli viikolla myytävänä todella hyvää porkkanakakkua. Ja kun minulla on noita oman maan porkkanoita vielä tuolla maassa, niin pitihän niistä jotain tehdä. Rupesin siis selailemaan leivontakirjoja ja löysin mielenkiintoisen ohjeen Leila Lindholmin kirjasta Pala kakkua - ja paljon muuta. Ohjeen nimi oli "Maailman paras porkkanakakku". Ohje oli yhdelle pyöreälle kakulle, mutta halusin tehdä vähän isomman kakun, joten tein pohjan kaksinkertaisena ja paistoin sen uunipannulla leivinpaperin päällä. Kuorrutetta tein jopa nelinkertaisesti ja korvasin limen sitruunamehulorauksella. Päälle vielä ripottelin hasselpähkinärouhetta. Lopullinen ohje oli seuraavanlainen:


Kakku
6 kananmunaa
6 dl sokeria
6 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
5 t leivinjauhetta
3 tl kanelia
2 tl hienonnettua kaardemummaa
1 tl inkivääriä
2 ripausta suolaa
2 ½ dl auringonkukkaöljyä
n. 9 dl raakana raastettua porkkanaa

Kuorrute
240 g pehmeää voita
14 dl tomusokeria
4 tl vaniljasokeria
liraus sitruunamehua
400 g maustamatonta tuorejuustoa

pinnalle hasselpähkinärouhetta.

1. Kuumenna uuni 150 asteeseen
2. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi.
3. Sekoita kaikki kuivat ainekset keskenään ja kääntele seos munavaahtoon.
4. Lisää auringonkukkaöljy ja porkkanaraaste.
5. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun korkeareunaiseen uunipannuun.
6. Kypsennä kakkua uunin keskiosassa noin 55 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä tikulla, joka ei saa jäädä taikinaiseksi.
7. Jäähdytä kakku.

8. Vatkaa kuorrutteen ainekset sileäksi seokseksi.
9. Levitä kuorrute kakun päälle.
10. Ripottele pinnalle pähkinärouhe.

Kuorrute jähmettyy vain pinnalta ja on sisältä pehmeää. Ihana kakku!


4 kommenttia:

  1. Kiitos Anneli ihanasta ohjeesta. Tein tänään keskiviikkona ja ajattelin, että jää juhannukseksi... Tehdäänpä toinen :) Herkkua, nam.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä! Hienoa, kun maistui ja tästä minun blogeilusta on jollekulle iloakin. :)

      Poista
  2. Muuten ok. ohje mutta täytettä tuli mieletön satsi! Varmasti riittää puolet pienempi annos päälystämiseen.. .. :-)

    VastaaPoista
  3. Juu, täytettä tuli ehkä liikaakin, vähempi riittäisi varmasti. Tosin sekin taitaa olla makuasia. ;-)

    VastaaPoista