tiistai 19. kesäkuuta 2012

Äitin marjapiirakka

Äiti teki, ja taitaa tehdä edelleen marjapiirakan sellaisella "lasiohjeella" ja päätin kokeilla, soveltuuko se myös gluteenittomille jauhoille. Alkuperäinen ohje menee seuraavasti:
Viherherukkapiirakka

Marjapiirakka

4 lasia vehnäjauhoja
2 lasia sokeria
2 tl leivinjauhetta
250 g margariinia
1 lasi maitoa
1 kananmuna
marjoja

Sekoita keskenään jauhot, sokerit ja leivinjauhe. Sulata margariini ja sekoita se jauhoseokseen. Tuloksena on  "murumainen" massa. Ota massaa erilleen lasillinen piirakan päälle ripoteltavaksi. Lisää sitten jäljelle jääneeseen massaan maito ja kananmuna. Sekoita hyvin.

Kaada taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Levitä taikinan päälle marjat ja niiden päälle taas lasista muruseos. Paista 175 asteisessa uunissa alimmalla tasolla n. 40 minuuttia.


Gluteenittomassa kokeilussani korvasin vehnäjauhot Provenan gluteenittomalla kauraisella jauhoseoksella. Tuo on siitä kiva jauho, että se ei sisällä vehnää, kuten monet muut valmiit gluteenittomat jauhot, jotka on tehty vehnätärkkelyksestä. Se ei myöskään sisällä tattaria, jonka makuun en ole oikein vieläkään tottunu.

Margariinin tilalla käytin voita ja sen määrä tuntui olevan ihan sopiva, mutta kokonaisuudessaan nesteen määrä oli liian vähäinen gluteenittomille jauhoille. Lisäsin maitoa puoli lasillista, mutta sekään ei loppujen lopuksi riittänyt, vaan taikina levittyi tosi huonosti pellille.  Sopiva määrä saattaisi olla kaksi kananmunaa ja 2 lasillista maitoa. Pitää testailla, kunhan saan lisää marjoja jostain. Nyt käytin pakastimesta löytyneitä viime kesän viherherukoita. Ei ehkä ensimmäinen valinta käytettävääksi marjaksi, mutta muuta ei nyt ollut. :D

Hyvää oli silti. :)






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti