sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Kirjoja

Ajattelin pitkästä aikaa laittaa jokusen kirjaesittelyn. Taas kirjoja selaillessani mietin, mikä tekee hyvän reseptikirjan. Kauniit kuvat, selkeät ja seikkaperäiset ohjeet, helposti saatavat raaka-aineet ja jos raaka-aine on vähän oudompi, vinkit mistä sitä saattaisi löytää. Monet kirjat ovat visuaalisesti hurmaavia, mutta välillä käsiin osuu kirja, jonka kuvitus ei liity resepteihin kuin hyvin löysästi. Miksi tehdä kuvarikas kirja, jossa ei ole kuvaa itse kohteesta?

Kakkujen kuningatteret : Ruokatoimittajien kakkubravuurit vuoden jokaiselle viikolle

Helsinki : Tammi, 2013, 151 s., 978-951-31-7148-3 (sid.)

Ruokatoimittajat ry:n jäsenten bravuurit yhdessä kirjassa. Tässä olisi muuten projektikirja, josta ainakin työkaverit tykkäisivät. Vuoden jokaisellle viikolle oma kakku. Varsinkin Sitruunainen lakritsitäytekakku jäi houkuttelemaan.

Itsehän tällaista määrää kakkuja ei pystyisi millään syömään, joten työpaikallehan nuo pitäisi kuljettaa. Kirjan kuvat ovat kauniita ja ohjeet selkeitä. Melkein haluttaisi ottaa projektiksi, mutta jospa ei kuitenkaan...




Jätskiä : kylmää hyvää / Chris ja James Tanner 




Helsinki : Otava, 2013, 62 s., 978-951-1-26775-1 (sid.)

Englantilaisten ravintoloitsijaveljesten jäätelökirja. Kirja etenee kastikkeista kermajäätelöihin, semi-freddoihin eli jäädykkeisiin, jäädytettyihin jälkiruokiin sekä sorbetteihin ja päätyy ruokaisiin jäätelöihin. Viimeisestä osiosta löytyy ohje mm. herne-ranskankermajäätelöön.

Ohjeet voi tehdä joko jäätelökoneella tai ilman.




Pizza Paradiso : paista parhaat artesaanipizzat / Jan Vardøen




Helsinki : WSOY, cop. 2013, 179 s., 978-951-0-39551-6 (sid.)

Lähes puolet kirjasta kertoo italialaisesta pizzakulttuurista sanoin ja kuvin sekä kuinka parhaat pizzat syntyvät vain parhaista raaka-aineista. Jokainen pizzaohje taustoitetaan perusteellisesti ja niistä on hienot ja herkulliset kuvat. Kirjassa kerrotaan myös, miten pizzan paistaminen kotioloissa onnistuu parhaiten. Kirjan lopussa on myös ohje pizzauunin rakentamisesta omalle kotipihalle.




Purkissa! : makuja arkeen, juhlaan ja lahjaksi / Teresa Välimäki ja Johanna Lindholm



Helsinki : WSOY, cop. 2013, 169 s., 978-951-0-39440-3 (sid.)

Heti ensimmäiseksi varoitus tuoksuherkille: kirjan muste haisee voimakkaasti. Itselläni oli vaikeuksia selailla kirja läpi. Tämä on nykyään aika yleinen ilmiö värikkäissä huokoiselle paperille painetuissa kirjoissa.

Mutta itse kirjan sisältöön. Nimi viittaisi siihen, että sisältä löytyisi säilöntäohjeita, mutta sisältö onkin enimmäkseen muuta. Alussa on erilaisia mausteseoksia, -tahnoja, -liemiä ja -kastikkeita. Sitten esitellään marinoituja herkkuja ja niistä siirrytään grillin äärelle erilaisten maustevoiden ja rubbien seuraan. Sitten säilötään kasviksia marjoja ja hedelmiä. Lopusta löytyy juomia ja makusiirappeja. Itse voisin kokeilla esim. raparperi-minttuchutneya.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti