sunnuntai 22. elokuuta 2010

Säilömistä

Loppukesä ja loma meneillään ja säilöntäinnostus iskenyt. Tänään kuutioin uudella Boschin yleiskoneella siskolta saamiani avomaankurkkuja (seassa tais olla kesäkurpitsaakin) noin kolmen kilon edestä kurkkusalaattiin. Keitettynä ja purkkiin laitettuna siitä tuli kaksi litran purkkia ja kaksi vähän pienempää purkkia. Ehkä yhteensä noin 3 litraa. Lupasin antaa kahdelle ystävälleni tuosta myös purkit.

Jääkaapissa (sekä sisällä, että varastossa. Jouduin käynnistämään vanhan jääkaapin, jotta saisin kaikki purkit viileään) on ennestään jo maustekurkkuja, sinappikurkkusalaattia, sinappia ja omenasosehilloa. Mustaviinimarjapensaat odottelee poimijaa, kunhan joku jaksaisi mennä sinne kykkimään. Pensaat ovat kyllä aika surkeassa kunnossa ja niitä pitäis harventaa oikein isolla kädellä.

Pakkasessa on kaupasta ostettua mansikkaa, viime kesänä en ostanutkaan yhtään mansikkaa. Omasta maasta ei vielä kummosia satoja tullut, kun taimet ovat edelleen suht nuoria. Lisäksi siirsin ne toiseen paikkaan, niin niillä kulu energiaa uudelleenjuurtumiseen. Ehkä ensi vuonna tulee enemmän satoa...

Mustikkapensaalle pitäis hakea elossa oleva kaveri, että olis jotain toivoa saada satoakin. Tuo lajike kun tarvii sekä tyttö- että poikapensaan.

Lueskelin tuossa muutamana yönä sellaisen kirjan kuin Ekovuosi Manhattanilla (Colin Beavan) ja siitä heräsi taas jonkinasteinen ekointoilu. Tarkoituksena on ommella hedelmäpusseja kaupassa mukana kuljetettavaksi. Eipähän tarvisi käyttää niitä valtavia kymmenen litran muovipusseja neljälle omenalle. (Ainakin Prismoissa harrastetaan näitä säkkejä, paikallisessa Supermarketissa on pienemmät pussit.)

Lisäksi päätin käydä katsomassa, miltä näyttää sen niminen liike kuin "Punnitse & säästä", joka pitäisi sijaita Oulun keskustassa. Sieltä pitäisi saada pähkinöitä, siemeniä, muroja, mausteita sun muita juuri sen verran kuin haluaa, pakkaamattomana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti