lauantai 14. huhtikuuta 2012

Kalakeittoa ja spelttisämpylöitä

Tänään halutti syödä kalaa, joten tein kalakeiton. Kaupan pakastealtaasta löytyy onneksi valmiita kalapaloja ja pakastekasviksia, joista voi tehdä helposti kalakeiton. Ihan täysin en kuitenkaan turvautunut pakasteisiin vaan perunat kuorin ja pilkoin ihan omin pienin kätösin.

Juuresten pilkkominen on sekä ärsyttävää, että jotenkin rauhottavaa. Toisaalta kädet väsyy, toisaalta pilkkoessa näkee työnsä jäljen.

Kalakeitosta tuli tosi hyvää, vaikka itse sanonkin. Kovin hääppöseltä se ei näytä, mutta ei se haittaa.

Kalakeitto

400 g Rainbow seitiä annospaloina
300 g Rainbow lohikuutiot
10 perunaa
250 g pussi Apetit kasvissuikaleita
200 g porkkanaa viipaleina
Kalakeitto
3 kalaliemikuutiota
2-3 litraa vettä
3 laakerinlehteä
mustapippureita
maustepippureita
2 dl ruokakermaa

4 rkl perunajauhoja
pari dl vettä

Ota kalat ja kasvissuikaleet pakastimesta, jotta ne ehtii vähän sulaa ennen kattilaan laittamista. Kuori ja pilko perunat. Laita vesi isoon kattilaan (itse käytin 5 litran kattilaa) ja lisää sekaan perunat, kasvissuikaleet, porkkanat kalaliemikuutiot ja muut mausteet. Pilko seitipalat pienemmiksi ja lisää ne ja lohikuutiot keittoon.

Keitä, kunnes kalat ja perunat ovat kypsiä. Lisää sitten ruokakerma. Keitä taas jonkin aikaa ja suurusta sitten keitto veteen sekotetuilla perunajauhoilla.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ostin jokin aika sitten Viskaalin verkkokaupasta spelttijauhoja ja päätin nyt kokeilla tehdä niistä sämpylöitä. Käytin pelkästään spelttiä ja testaan, sopisiko se paremmin minun mahalle kuin normaali leipävehnä. Taikinasta tuli tummempaa kuin  normivehnästä. Lueskelin (jälkikäteen) netistä, että spelttiä käytettäessä taikina kannattaa jättää vähän löysemmäksi kuin normivehnää käytettäessä ja taikinaa pitää vaivata enemmän. Mulla tämä tuli tehtyä ihan luonnostaan, koska 700 g spelttijauhoja  5 desille vettä oli ehkä hiukkasen naftisti. Mutta loppujen lopuksi se oli ihan tarpeeksi.

Spelttisämpylät
Spelttisämpylät

5 dl  vettä
3/4 dl rypsiöljyä
1 tl suolaa
1 pss kuivahiivaa
700 g (Niittymyllärin) spelttijauhoja
kurpitsansiemeniä

Laita 42-asteinen vesi astiaan, lisää rypsiöljy ja suola. Sekoita kuivahiiva osaan jauhoista ja lisää ne nesteen sekaan. Sekoita hyvin ja lisää hiljalleen loput jauhot. Vaivaa taikina hyvin ja peittele sitten leivinliinalla. Anna kohota kaksinkertaiseksi.

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Kaada kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa vähän lisää. Pyörittele taikina pötkyläksi ja leikkaa se kahdeksaan osaan. Pyörittele taikinapalaset pyöreämmiksi ja laita pellille. Painele sämpylöihin kurpitsansiemeniä ja anna kohota jonkin aikaa. Paista uunin alaosassa 15-20 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti