tiistai 10. huhtikuuta 2012

Suolatonta leipää tirpoille

Sepi-neitokakadu
Meillä on seitsemän lemmikkilintua ja osa niistä on tykästynyt leipään. Syötimme aluksi ihan kaupasta ostettua paahtoleipää, mutta sitten alkoi hirvittämään leivän sisältämä suolamäärä. Tosin, juuri lueskelin Tiede-lehden nettisivuilta, että normaalisuolainen ruoka ei ole vaarallista linnuille ja ne jopa tarvitsevat jonkin verran suolaa. Mutta ehkä vara ei venettä kaada, joten rupesin tekemään herkutteluleivät itse, ilman suolaa.

Leivän tekeminen on ollut minulle pitkään sellaista "vähän sitä sun tätä" ja ei niin väliä ohjeella. Monesti kerrotaan, että leivonta on kemiaa, joten määrillä ja ajoilla on merkitystä. Itse olen enemmänkin sitä mieltä, että kyllä sen siitä taikinan koostumuksesta sitten huomaa, kun se on hyvä. Enkä viitsi niin tarkkaan mittailla määriä. Ja enimmäkseen strategia jopa toimii.

Ehkä kuitenkin, jos tekee jotain itselle uutta leivonnaista, kannattaa noudattaa ensimmäisellä kerralla edes suunnilleen ohjetta.

Suolaton leipä

1 litra vettä
1 dl rypsiöljyä
2 pussia kuivahiivaa
n. 2 kg vehnäjauhoja

Lisää rypsiöljy n. 42 asteiseen veteen. Sekoita kuivahiiva osaan vehnäjauhoista. Lisää vehnäjauhot useassa erässä ja vaivaa kunnolla, kunnes taikina ei enää tartu käsiin. Laita astian päälle leivinliina ja jätä taikina kohoamaan, kunnes se on kohonnut kaksinkertaiseksi.

Kaada kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa taikinaa lisää. Jaa taikina kolmeen osaan ja vaivaa vielä jokaista taikinapalasta erikseen. Muotoile taikinapalaset leipävuokaan sopivaksi ja peittele vuoat leivinliinalla. Anna kohota taas parikymmentä minuuttia ja laita samalla uuni lämpiämään 175 asteeseen.

Kun leivät ovat kohoneet vuoissa, nosta ne uuniin ja paista 30-40 minuuttia. Leivät ovat kypsiä, kun ne (ei vuoat) kumisee pohjaan koputettaessa. Bon appetit Tirpat!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti